Moana & Jezus

 

Ik ben eigenlijk heel boos. Laaiend ben ik. Woedend op jou. Tenminste, mijn publiek is veelal christelijk en komt uit Nederland, dus voel je maar aangesproken inderdaad. Ik ben dus boos op je omdat je jezelf christen noemt.

Ik ben ook wel een beetje boos op mijzelf, maar een stuk minder boos als dat ik was. Boos zijn helpt soms, als je boosheid om zet in concrete doelen en die dan uitvoert. Dat heb ik dus gedaan en dat ben ik nog aan het doen, maar de huidige situatie laat niet toe om nog langer te zwijgen.

Ik keek net met mijn huisgenoot Pieter een film. Hij heeft zo’n fijn TV scherm waar je U tegen zegt en daar zitten we dan een halve meter vandaan te genieten van een goede film. In dit geval was het Monana, de nieuwste animatiefilm van Disney. Het gaat over een wereld die steeds verder wordt opgeslokt door het duister omdat een berg haar hart kwijt is. Een meisje redt de wereld door de oceaan over te steken en het hart terug te stoppen op de plek waar het hoort.

Deze metafoor is eigenlijk perfect voor het punt wat ik wilde maken, daarom gebruik ik hm ook natuurlijk. De wereld die steeds verder werd opgeslokt door het duister is christelijk Nederland en het hart van christelijk Nederland is Jezus Christus. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar we zijn het hart dus een beetje kwijt en daardoor verandert de kerk in een zwarte, negatieve, alles opslokkende duistere massa.

Oké, het klinkt heel negatief en ik houd helemaal niet van negatief doen, maar zoals ik al zei: het kan niet langer. Steeds vaker hoor ik het geluid; waarom zo negatief, waarom altijd ‘tegen alles zijn’ in plaats van voor iets? Waarom al die regels, waarom nooit eens vrij en blij zijn?

Nee maar dat is zondig, dat wil de HEERE God niet. Oke, goed verhaal. En nu? Weetje wat God niet wil? Dat wij Zijn naam verpesten door ons geouwehoer. Dat de wereld over christenen praat alsof ze ‘achterhaald’ en ‘dom’ zijn is niet omdat wij nou zo goed bezig zijn. De wereld is helemaal niet zo ‘pro evolutie’ als dat je op de reformatorische scholen te horen krijgt. Soms kreeg ik het idee dat ik bang moest zijn voor ‘de grote boze wereld’ maar nu blijkt die boze wereld eigenlijk in de kerk te zitten. De grote boze wereld vond het dikke prima dat ik geloof, best interessant eigenlijk! ‘Laurens, jij bent toch christen? Hoe denk je dan over seks voor het huwelijk?’ Wauw, heb je geen interessantere vragen?

In de herkansing vroeg deze medestudent iets over hoe ik alle ellende in de wereld zag vanuit het christen zijn; hoe kan dat nou als er een God is. Now we’re talking. Toen had ik dus een 3 uur lange conversatie waarbij ik mocht delen van mijn geloof en mocht leren over de gedachtewereld van iemand die niet christelijk is opgevoed. Best slimme mensen zijn dat.

Goed, dat was dus niet het punt wat ik wilde maken, ik ben dus boos. Boos op jou, christen, omdat je een hoop lult maar weinig doet. Nee, ik vraag niet van je om direct je koffers te pakken en de rimboe in te trekken om inboorlingen over Jezus te gaan vertellen. Dat is overigens helemaal geen gek idee dus als je de schoen past dan moet je die maar aantrekken. Nee, ik wil dat je stopt met zeuren over de bijzaken en begint met waar Jezus voor op aarde kwam; Zijn licht verspreiden.

Nee, Jezus kwam niet alleen om te sterven aan een kruis. Dat had hij ook wel in 1 dag kunnen doen. Hij heeft 33 jaar rondgelopen op deze aarde, dat was zeker niet voor niets! Hij leefde ons voor, Hij liet zien wat wij als christenen (= volgelingen van Christus) moeten doen tijdens ons leven hier.

Even heel in het kort: Jezus deed van alles wat tegen de religie van die dagen in ging. Hij ging om met zondige mensen, en daar staat opvallend weinig dat hij hen bestrafte, (!!) ik kan me zelfs zo helemaal geen situatie waarin hij zondaren bestrafte vanwege hun zonden. Ja, hij bestrafte wel mensen, maar dat waren de religieuze mensen, de kerkmensen. Niet de mensen van de wereld.

Ik ga hier in een volgende blog wel verder op in, wat mij betreft is de basis gelegd. Kom die kerkbanken uit, trek je witte kleding aan en laat je licht van liefde schijnen!

Oh, hier nog wat inspirerende video’s.

Herman finkers – geloof 
Herman finkers – hemel
White Cowboy – kerkgangers 

2 comments

 1. Mooi verwoord Laurens! Ik wordt er meestal stil en verdrietig van. Het is ook te gek voor woorden dat we elkaar afmaken om onbenullige dingen en dan doen alsof je naar de hel gaat als je iets aan hebt of juist niet. Om maar een standaard voorbeeld te noemen.
  Ben benieuwd naar je volgende blog.
  Liefs Anita

 2. Amen broeder.
  Ik moet denken aan een ‘visje’: ‘wat gaat er van de kerk uit, als de kerk uit gaat.
  En idd, laat ZIJN liefde door je heen aan de wereld zien.
  Wordt wakker CHRISTenen!!
  Ga zo door laurens!

  P.s. ken je de pioneer school van torben søndergaard?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *