Stel, er is geen God

imagesVF3V1CRZ (2)God is toch liefde?

Liefde, dat is toch iets anders dan de ellende die hier op aarde is? Als God dan bestaat, waarom zijn er dan oorlogen? Als God van de wereld houd, waarom gaan er dan mensen dood? Als God echt liefde is, waarom gaan relaties dan kapot, waarom is er zoveel haat en pijn?

Veel mensen lopen met deze vragen. Mensen die niet Christelijk zijn, maar ook de christenen die deze vragen op hun bordje krijgen, vinden het lastig om antwoord te geven. Al eeuwen worden deze vragen gesteld als het gaat over geloven in een God die liefde is. Een God die zegt: ‘Ik heb de schepping zo lief, dat ik mijn enige Zoon naar de aarde heb gestuurd, om de mogelijkheid te creëren om het weer goed te maken; wie in hem gelooft gaat niet verloren, maar heeft het eeuwige leven.’, is dat de zelfde God die de ellende op deze aarde toelaat?

Ja, dat is de zelfde God.
Maar wie deze vragen stelt, snapt niet goed wat hij aan het doen is. Mensen zijn namelijk allemaal ‘zin-zoekers’, we zijn opzoek naar de zin van ons leven. Er zijn mensen die de zin van hun leven vinden in de baan die ze hebben, maar ze worden ontslagen. Er zijn mensen die de zin van hun leven vinden in de relatie die ze hebben met hun partner, maar ze krijgen ruzie, en scheiden. Er zijn mensen die de zin van hun leven vinden in religie, welke dan ook, maar het is moeilijk om dat vol te houden, als je de vruchten er van niet ziet.
En dan heb je God. Jezus Christus.
Juist de voorgenoemde mensen zijn erg vatbaar voor de boodschap van God voor de mensheid: ‘Ik ben liefde, kom naar Mij toe als je moe, zwak, of onzeker bent, en Ik zal je rust geven. Ik zal je leren dat Mij dienen niet zo moeilijk is.’
Het klinkt als een sprookje!
Maar dan komen de vragen. Het lijkt in de aard van mensen te zitten om ‘niet te vertrouwen’. Er moet ergens een adertje onder het gras zitten; het is te mooi om waar te zijn. Dat is het punt dat de vragen komen: bestaat die God van jou wel echt?

Stel, er is geen God.

Waarom is er zoveel ellende op aarde?
Waarom zijn er oorlogen?
Waarom gaan mensen dood?
Waarom gaan relaties kapot, en
waarom is er zoveel haat en pijn?

Eerlijk zijn: het is vervelender als er geen God is.
Want, de ‘waarom vragen’ verdwijnen niet, maar de hoop op iets beters na deze ellende is wel weg; er is niets.
Ik durf te zeggen dat het stellen van deze ‘waarom vragen’ kortzichtig en dom is. Niet omdat ik niet begrijp dat mensen deze vragen hebben en stellen, maar omdat het suggestieve vragen zijn, waar geen bevredigend antwoord op te geven is. Oh, het antwoord: ‘God laat het alleen maar toe, maar het is onze eigen schuld’ is niet wat de vragenstellers willen horen. Het is niet het antwoord waar ze op hoopten.

‘Wij allen zijn gevangen in dit leven; soms genieten we van de zon, maar vaker zitten we alleen in onze cel. Wat ons levend houd is de hoop op een betere toekomst, de hoop op een God.’

Ik loop door de stad.
Ik was wat aan het winkelen, maar nu ben ik moe van het lopen, en ik ga zitten op een bankje, midden in de drukke winkelstraat. Om mij heen lopen de mensen voorbij; er rent een man, op weg naar een afspraak waar hij te laat voor is, de ander wat langzamer omdat dit ‘middagje gezellig samen shoppen’ is uitgelopen op een afmattende marathon.
Ik kijk naar hun ogen; ogen die gejaagd staan, opzoek naar iets. Iets waarvan ik niet weet wat het is. Ik wil ze helpen zoeken, maar als ik vraag wat ze zoeken, kijken ze me raar aan. Een blik die zegt: ‘wat moet je van me? Waarom praat je tegen me? Ik wil dat je weg gaat, ik heb genoeg aan mijzelf’. Ondertussen krijgt een zeurend kind een tik, zodat het begint met huilen;
hoofdpijn.

Waarom?

‘When we love, we earn the right to speak the truth
When we speak truth, we show the world we truly love
I’m not pointing my finger, I’m holding out my hand
I lay it all on the line now, to see God save my friend
Let my life and my words be the proof
I’m gonna love you with the truth
Gonna love you with the truth

Yes, God is love, but God is just
And we are separated in our darkness
So God let Him who knew no sin
To become sin to make us right with Him
It’s not about religion or earning Gods forgiveness
Or magic prayers or new behavior
It’s all about your heart, He’ll meet you where you are
Turn from your sin and trust in Christ as Lord

Jesus is the truth, the life, the way’

De juiste keuzes maken in het leven, daar gaat het om. Als je maar hard genoeg je best doet, vind je ooit geluk.
Of, ‘stop holding on, and just be held..’
Als je een goede keuze wilt maken, zal je de beste opties moeten onderzoeken, en dan een keuze maken.

‘kies dan nu wie je dienen wilt!’

2 comments

  1. Als Deja dit las, dan had je ter plekke een knuffel van naar gehad. Ik ga het quoten in m’n werkstuk, mag dat? “mensen zijn zinzoekers” tsss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *