Het grote experiment

Ze zaten samen, daar in die woonkamer ergens in het midden van het land. Op zitzakken, kussens op de grond, op banken en zelfs één in een hangmat. Prachtige mensen, vrijbuiters, levensgenieters, hardwerkende mensen, allemaal net een beetje anders. Goede baarden, dreadlocks, tattoos, maar ook nette spijkerbroeken, polo’s en zelfs een enkele kaki pantalon. Een divers gezelschap met een nog diverser uiterlijk. Allemaal verschillend, net buiten het hokje, en toch samen voor het grote experiment.

Het experiment is; geloven in 2017, leven met God als je net buiten het stramien valt. Steeds meer ‘christenen’ stoppen met naar de kerk gaan omdat zij zich niet meer willen associëren met de manier van christen zijn die ‘de kerkelijken’ uitoefenen. Dit is geen verzinsel van mij, dit is een serieuze trend in christelijk Nederland. Ook Beam heeft deze trend opgemerkt en is bezig met een serie met de naam: ADIEU KERK. ‘Jezus was niet zozeer het probleem, maar de manier waarop de kerk werkte.’

Ik vind deze trend best wel zorgelijk, vooral omdat ik geloof dat het goed is als christenen ‘samen’ geloven; de brieven van Paulus in het nieuwe testament staan vol met bewijzen dat ‘de gemeente’ belangrijk is in het leven van een christen. Of het dan gaat over ‘de kerk’ als het gaat over de gemeente, maar ‘samen’ is in ieder geval wel een belangrijk thema.

Ik ben al een aantal jaar vrijwilliger op het Graceland Festival, de opvolger van Flevo, het grootste christelijke muziekfestival van Nederland. We zaten afgelopen maand een avond samen om het komende festival voor te bereiden, en daar kwamen ‘de kerklozen’ ook naar boven. Graceland heeft een hart voor onbegrepen mensen, de mensen die ‘net iets anders’ zijn. Een plek om eerlijk na te denken over hoe je wil leven, waar je staat in het leven, een plek om te zoeken naar wie God is. Graceland Festival is gegrond op een christelijke basis, van waaruit we op een kleinschalige manier vrij naar de wereld kijken. Het programma is gebaseerd op drie levensvragen: Hoe ga je om met jezelf? Hoe verhoud jij je tot de samenleving? En, welke rol speelt geloof in jouw leven?

Iets anders: we hebben ook goede bands, sprekers, toffe foodtrucks, campfires, en veel liefde. Check de website en bestel je kaarten, dit wil je niet missen!

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *