Levenslessen uit Ierland

15224628_1463653583664417_1579587169_oEr zijn best wel een aantal dingen gebeurd in de afgelopen tijd. Vorig jaar rond deze tijd besloot ik definitief dat ik mijn droom ging waarmaken: studeren in het buitenland. Na een hoop papierwerk kwam University College Cork eruit. Nu kende ik Ierland omdat Game of Thrones daar is gefilmd, en omdat mijn grote liefde daar vandaan komt (whisky wel te verstaan) maar daar hield mijn kennis wel op. Ik wachtte met mij in het land verdiepen tot de laatste week van de zomervakantie, een paar dagen voor dat ik zou vertrekken.

‘Weersverwachting voor Cork, Ierland voor de komende maanden: regen, nog meer regen en overstromingen.’

Dat begint in ieder geval wel lekker zo, weten we ook wat ik ga doen komende maanden: zwemmen.

‘Wat is er eigenlijk te doen daar in Cork? Is zijn daar nog dingen die ik kan bekijken als ik daar ben?’ Je zou verwachten dat dat een vraag is van mijn vriendin is aan mij, maar helaas was het een vraag van mij aan haar. Zij reageerde zoals je helaas mag verwachten van vrouwen niet met een concreet antwoord, maar ze begon driftig op Pinterest plaatjes te zoeken over Cork en Ierland. Ze gaf het bord de naam ‘Laurens in Ierland’ en stuurde het bord na een paar uur zoeken naar mij toe. Bijna 200 plaatjes van de meest mooie plekken in Cork en omgeving kreeg ik om de oren, en ik was direct verliefd.

Toen ik een week later in Cork op de bank zat in m’n appartement besloot ik het bord nog eens te bekijken; waar zal ik als eerste heen gaan? Eerst de stad zelf maar eens bekijken.

Die middag na college rond 16.00 liep ik de UCC-campus af, maar uit een andere uitgang als dat ik normaal deed op weg naar huis. ‘Laten we kijken wat er gebeurd als ik deze kant op ga’ was de gedachte. Het resultaat was een 3 uur durende wandeling door heel de stad, door buurten met huizen van beton, langs geweldige kathedralen waarvan ik later hoorde dat ze lang niet zo oud waren als dat ze eruit zagen, over bruggen en onder poorten door, tot ik uiteindelijk een smal stijl pad vond tegen de heuvel op, langs de meest mooie huizen. Ik luisterde ondertussen vrolijk naar een van de symfonieën van Beethoven wat er in resulteerde dat ik behoorlijk schrok toen ik achterom keek en besefte dat er al best wel een tijdje een auto achter mij reed die er langs wilde. Dat is genant, en helemaal omdat die auto 50 meter verder bij een huis stopte en de mensen er uit stapten precies op het moment dat ik weer langs liep. Gelukkig wist ik de situatie te redden door snel te vragen: ‘Ik ben opzoek naar een mooi uitkijkpunt over de stad, we zitten hier aardig hoog maar de huizen zitten er steeds voor. Weten jullie een goede plek?’

Die vraag stelde ik natuurlijk in het engels, anders zou het nog raarder zijn; ieren verstaan heus geen Nederlands. Of het moesten toevallig Nederlanders zijn die een vakantiehuisje hadden op de heuvels van Cork, maar dat is wel heel onwaarschijnlijk. Raar ook om te denken dat het een optie zou zijn, waarom begin je er eigenlijk over?

Goed, ze wezen me een plek zo’n 10 minuten lopen vanaf die plek, en inderdaad vond ik daar de top van de heuvel met een prachtig uitzicht over de stad. Duizenden twinkelende lichtjes van de stad onder een oranje-roze lucht door de ondergaande zon, dat is waar je van droomt. Ik in ieder geval. Op weg naar huis besloot ik een andere route te nemen wat er in resulteerde dat ik hopeloos verdwaalde. Verdwalen is niet erg, maar na 3 uur lopen is wat eten en wat drinken toch wel fijn. Gelukkig leidde mijn weg langs een drankwinkel waar ik een mooie halve liter Grolsch kon kopen die ik onderweg naar huis nuttigde, in de eerste 10 meter om iets preciezer te zijn. Met behulp van google maps vond ik mijn weg terug naar het appartement, waar ik verder kon genieten van nog meer bier dat daar koud lag te zijn, ik maakte wat eten, en leefde nog lang en gelukkig.

 

De moraal van dit verhaal is: maak je dromen waar, leef als Dora the explorer, en wees niet bang om te verdwalen want alcohol vind je overal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *